Vaarvakantie beleven

in Friesland en Overijssel

Voor een heerlijke vaarvakantie


Friesland is in veel opzichten uniek. Qua oppervlakte de vierde provincie van Nederland maar ook de dunst bevolkte. In veel plaatsjes lijkt de tijd stil te hebben gestaan: overal historische gebouwen, oude gevels en grachten.

Bij de watersportliefhebbers staat Friesland natuurlijk als watersportparadijs 'par exellence' bekend. Dat is ook geen wonder - meer dan 10.000 ha wateroppervlakte en een eindeloos netwerk van rivieren, kanalen en meren met een totale oeverlengte van meer dan 640 km.

Ook het natuurlandschap in Friesland is gevarieerd: uitgestrekt weilanden in het noorden; water, bossen en weilanden in de zuidwesthoek en in het zuidoosten heidelandschap en veenkolonien. Vanaf het water kunt u per boot genieten van het wijdse uitzicht, de zwart-witte koeien, de beroemde Friese paarden en de schilderachtige dorpen. U kunt historische stadjes bezoeken, wandelen in het bos, vissen, zwemmen, surfen - het is allemaal mogelijk in Friesland.

Vaarroutes Friesland downloaden

Op deze pagina kunt u verschillende vaarroutes ook downloaden. Zo gaat u goed voorbereid varen in Friesland. De routes leiden u naar talloze mooie plekken en maken uw boottocht onvergetelijk.

ANWB Waterkaart

Voor liefhebbers van een unieke vaarvakantie is de ANWB Waterkaarten-app inmiddels een begrip geworden. Deze app bevat alle ANWB Waterkaarten van Nederland en alle informatie over vaarwegen, jachthavens, bedieningstijden van bruggen en sluizen uit de ANWB Wateralmanak 2.

Met de waterkaarten-app ziet u in één oogopslag waar u zich op het water bevindt. Daarnaast weet u precies welke bruggen en sluizen u tegen komt tijdens uw route en kunt u met één druk op de knop contact opnemen met de havenmeester of brugwachter. 

De voordelen van de ANWB Waterkaarten-app:

  • Locaties van jachthavens en alle gegevens over jachthavenvoorzieningen zijn in één keer inzichtelijk.
  • Er zijn duidelijke gegevens over vaarwegen.
  • Openingstijden van bruggen en sluizen zijn beschikbaar.
  • Alle gegevens zijn offline, er is dus geen dataverbinding nodig tijdens gebruik.
  • De app is de eerste 7 dagen gratis te gebruiken, daarna werkt het met een abonnement.

De app is geschikt voor zowel Android en iOS. Kijk hier voor meer informatie over de ANWB Waterkaarten-app.

Ervaar de vrijheid

en geniet van een vaarvakantie in Friesland