FAQ

Vaak gestelde vragen

Vaak gestelde vragen - FAQ


 

Ik heb nog nooit vakantie op een boot gevierd. Zal ik na de instructie in staat zijn om de boot veilig te besturen?

Zonder ervaring dient u de schipperstraining te volgen. Het is van belang dat u - samen met de bemanning - enkele uren van uw vakantie besteedt aan het oefenen van het varen, de aanlegmanoeuvres, het vastmaken van de boot enz. Onder begeleiding van een ervaren instructeur van SSH-Boating gaat dat het makkelijkst! Vervolgens kunt u genieten van een mooie vaarvakantie!

U krijgt van ons in ieder geval een instructie van 15-30 min. Tijdens deze instructie zal onze medewerker u alle belangrijke onderdelen van de boot laten zien en hun functie nader uitleggen. Mocht u een schipperstraining geboekt hebben, dan komt hierna de vaarinstructeur van SSH-Boating aan boord, om met u en uw crew 2 of 3 uur het varen, de handeling van de landvasten, het juiste aan- en afmeren etc. te oefenen.

Ik heb een vaarbewijs, is dit voldoende voor het huren van een Ilse, Fantasy, Rhapsody of grotere boot?

Van de huurders cq. schippers van een boot uit deze categorie verwachten wij dat u met schepen van deze afmetingen om weet te gaan. Het gaat ons daarbij niet om de papieren, maar om de praktische ervaring. Als u dus een vaarbewijs heeft, maar weinig tot geen praktijkervaring heeft, dan is een aanvullende skippertraining van 3 uur aan te bevelen. Deze training vindt plaats op de dag van overname, direct na de technische uitleg door een van onze technici en wordt verzorgd door een instructeur van "SSH-Boating". Het handigst is om dit meteen bij de boeking op te geven. Wij zorgen er dan voor dat de vaarleraar op tijd hier aanwezig is. Uiteraard kunnen ook huurders van andere boottypes, bijv. om het varen van begin af aan goed te leren of als opfriscursus, een van deze SSH-cursussen erbij boeken.

Waarom mogen wij niet met de boot de Waddenzee op gaan?

Onze boten zijn typische kanaalboten, gebouwd voor de binnenvaart. Bij zulke boten zijn bepaalde delen van de techniek alleen voor het varen in zoetwater bedoeld, in zoutwater worden deze delen beschadigd. Tevens vergoedt onze verzekering alleen schades op de binnenwateren.

In het contract staat dat er niet met de boten op grote rivieren mag worden gevaren. Wat wordt daarmee bedoeld?

Grote rivieren in Nederland zijn wateren met stroming en veel beroepsverkeer, zoals de IJssel, de Rijn en de Maas. Wateren zoals bijv. het Prinses Margrietkanaal vallen hier niet onder, omdat het hier "slechts" om een kanaal gaat.

Ik heb een week vakantie. Kan ik in deze tijd met de boot naar Amsterdam?

Theoretisch gezien is de afstand Heeg-Amsterdam over de Randmeren in een week te doen. U heeft ongeveer 25 uren vaartijd voor een richting nodig, wachttijden voor bruggen en sluizen niet meegerekend. Wanneer u zich gedurende uw bootvakantie ook wilt ontspannen, zouden wij u aanraden om twee weken met vaarvakantie te gaan. Uiteraard kunt u ook voor een dag met de auto van Heeg naar Amsterdam rijden. Met de auto bent u in 1,5 uur in Amsterdam, en ‘s avonds kunt u vervolgens weer aan boord slapen.

Bij overname van de boot moet ik een waarborg (ter hoogte van het eigen risico) betalen. Kan ik dit in contanten betalen of welke betaalmiddelen accepteert u?

De waarborg ontvangen wij bij voorkeur per creditcard (Visa of MasterCard) of eventueel per PIN. Mocht u de waarborg pinnen, dan zal de restitutie via de bank plaatsvinden. Een restitutie in contanten is om veiligheidsredenen niet mogelijk. 

Mag mijn huisdier mee aan boord? En hoeveel huisdieren mogen er mee?

Op een aantal van onze boten mogen huisdieren mee aan boord. Er zijn maximaal 3 dieren toegestaan en de kosten hiervan zijn 25 euro per huisdier.

Knaagdieren en exotische dieren zijn niet toegestaan.

Waar kan ik mijn auto gedurende mijn vakantie veilig parkeren?

U kunt uw auto parkeren op ons parkeerterrein, kosten hiervan 2 euro per dag. Graag bij boeking doorgeven.

Moet hoeveel bruggeld moet ik rekening houden?

U kunt rekening houden met een gemiddelde van 25-30 euro per week uiteraard afhanlijk van het type boot dat u heeft geboekt.

Moet ik onderweg de boot bijtanken?

De brandstoftank is groot genoeg om er een, wellicht twee weken mee te varen. Gasten die meer dan een week bij ons geboekt hebben, raden wij aan om na de eerste week bij te tanken. Wanneer u een week onderweg bent, kunt u bij terugkomst in de thuishaven tanken.
Onze ervaring is dat u de watertank na 2-3 dagen zal moeten worden bijgevult. In iedere haven is dit mogelijk. De kosten voor water en dieselverbruik moeten door de huurder te worden voldaan.

Kan ik mijn mobiele telefoon of videocamera opladen aan boord?

Dat hangt van de stroomvoorziening aan boord af. Wanneer u een lader met sigarettenaansteker stekker heeft (die ook wordt gebruikt in de auto), kunt u uw mobiele telefoon op ieder boottype opladen. De meeste videocamera's hebben 220 V nodig. Opladen van deze toestellen kan dus alleen als uw boot is voorzien van een omvormer of walvoeding.

Wij willen de boot aan het einde van de vakantie zelf schoonmaken. Wat valt hier allemaal onder?

Mocht u de boot zelf willen schoonmaken, dan hoort hierbij: de vaat afwassen en droog terug in de kasten zetten, de vuilnisbak legen, alle oppervlaktes afvegen en de vloer aanvegen cq. dweilen. Voor de boten met vloerbedekking kunt u bij de receptie een stofzuiger lenen. Wilt u bij uw schoonmaakronde ook de sanitairruimtes niet vergeten?
Aan de buitenkant is het weghalen van bladeren en/of bloesem en het afspuiten met water en afnemen met een schrobber voldoende.
Een tip: u zult onderweg vaak booteigenaren tegenkomen die elke ochtend met de schrobber een klein rondje over het dek maken om de viezigheid eraf te vegen. Hier bent u maar een paar minuutjes mee bezig, maar dit scheelt u schrobben aan het einde van uw verblijf.

Hoe lang is de receptie op wisseldagen geopend?

De receptie is geopend van 8.30 uur tot 17.30 uur. 

Wij willen vanavond graag nog even het dorp in. Tot hoe laat is het hek geopend?

De haven is en blijft vrij toegangkelijk.

Van wanneer tot wanneer kunnen de gastendouches worden gebruikt?

De sanitairruimtes voor onze gasten zijn 24 uur per dag geopend. LET OP: onze doucheautomaat neemt alleen 50 cent munten! Voor 50 eurocent kunt u ongeveer 3 minuten douchen.

 

Ervaar de vrijheid

en geniet van een vaarvakantie in Friesland